Koszyk 0

ACNE BIOTIC THERAPY PROGRAM

Bezpieczeństwo i skuteczność – silna terapia przeciwtrądzikowa. Synergia szczepów probiotycznych oraz tripetydów z alfa- i beta- hydroksykwasami.

Wskazania: trądzik pospolity, skóra mieszana i zanieczyszczona, łojotok, przebarwienia potrądzikowe, suchość i odwodnienie towarzyszące objawom trądziku

Wieloetapowa terapia przeciwtrądzikowa, opierająca się na synergii substancji czynnych biologicznie o działaniu przeciwzapalnym, seboregulującym, bakteriostatycznym, keratoplastycznym i keratolitycznym. Wyjątkowość zabiegu polega na zastosowaniu szczepów probiotycznych połączonych z alfa- i beta- hydroksykwasami, regulowaniu pracy gruczołów łojowych i balansowaniu mikroflory skóry, bez intensywnego złuszczania naskórka.

Innowacyjny Bodyfensine® Peptide – tripeptyd, który stanowi podstawę skuteczności terapii, wzmacnia naturalny system odpornościowy skóry, aby zapobiec ryzyku infekcji. Tworzy on barierę odpornościową poprzez stymulację wytwarzania ludzkich β-defensyn -2 i -3, które są zaangażowane w naturalny mechanizm obronny skóry, w celu wyeliminowania patogenów i zwalczania wzrostu drobnoustrojów odpowiedzialnych za zakażenia skóry i pojawianie się zmian trądzikowych. Następuje stymulacja syntezy naturalnych antybiotyków skóry, która gwarantuje wszechstronne działanie korygujące niedoskonałości. Kolejną tajemnicą skuteczności programu jest zastosowanie:

► Seboclear DB [koktajlu wyciągu z babki lancetowatej, mahonii pospolitej oraz kwasu salicylowego, które działają synergistycznie w celu normalizacji skóry i regulacji sebum. Skutecznie usuwają istniejące zanieczyszczenia w skórze, działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie].

► Dermosoft®Decalact, [ naturalny wielofunkcyjny składniki aktywny o właściwościach antybakteryjnych,  wysoce skuteczny wobec mikroorganizmów powodujących zaburzenia skóry. Optymalizuje jej wygląd, oraz zapobiega powstawaniu nowych zmian trądzikowych.

► Defensil®Plus [koktajl oleju z nasion czarnej porzeczki, wyciągu z Cardiospermum Halicacabum (winorośl balonowa) oraz wyciągu z rozmarynu. Substancja mająca zdolność do likwidacji procesów zapalnych już w ich fazie początkowej oraz do redukcji objawów naczyniowych i wyprysku atopowego. Z powodzeniem chroni i regeneruje barierę skóry, posiada działanie wyciszające i stabilizujące]

► Zinc PCA [pozyskiwany z cynku mikroelement potrzebny jest ciału do zdrowego funkcjonowania. Badania wykazały, że posiada on działanie przeciwstarzeniowe (anti-age) z uwagi na zdolność do eliminacji kolagenazy, enzymu, który niszczy zdrowy kolagen w skórze. Przy regularnym stosowaniu pomocny także w poprawie tonacji skóry i łagodzeniu widocznych na niej objawów zmęczenia. Składnik ten wspiera także enzymy w ciele i przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu immunologicznego, zwalcza przyczyny infekcji i bakterie. Zinc PCA wykazuje działanie regulujące produkcję nadmiaru sebum, a także łagodzące stany zapalne spowodowane trądzikiem.


50% odpowiednio dobrana, zintegrowana terapia zabiegowa Essenté w gabinecie

+

50% indywidualna pielęgnacja domowa MediCosmeceuticals Essenté

=

100% sukces zdrowej, pięknej skóry

ZAUFAJ TERAPEUTOM SKÓRY ESSENTÉ

 Bodyfensine® Peptide – tripeptyd wzmacniający naturalny system odpornościowy skóry, aby zapobiec ryzyku infekcji. Tworzy barierę odpornościową poprzez stymulację wytwarzania ludzkich β-defensyn -2 i -3, które są zaangażowane w naturalny mechanizm obronny skóry, w celu wyeliminowania patogenów i zwalczania wzrostu drobnoustrojów odpowiedzialnych za zakażenia skóry.

▪ Seboclear™ DB – mieszanina składników aktywnych (wyciągu z babki lancetowatej, mahonii pospolitej oraz kwasu salicylowego), które działają synergistycznie w celu normalizacji skóry i regulacji sebum. Skutecznie usuwa istniejące zanieczyszczenia w skórze. Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie.

▪ Defensil®-Plus –  połączenie oleju z nasion czarnej porzeczki, wyciągu z Cardiospermum Halicacabum (winorośl balonowa) oraz wyciągu z rozmarynu. Substancja mająca zdolność do likwidacji procesów zapalnych już w ich fazie początkowej oraz do redukcji objawów naczyniowych i wyprysku atopowego. Z powodzeniem chroni i regeneruje barierę skóry, posiada działanie wyciszające i stabilizujące.

▪ Dermosoft® Decalact – naturalny, wielofunkcyjny składnik aktywny o właściwościach antybakteryjnych. Jest wysoce skuteczny wobec mikroorganizmów powodujących zaburzenia skóry. Optymalizuje jej wygląd, oraz zapobiega powstawaniu nowych zmian trądzikowych.

 skwalen – naturalny składnik ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów występujący także w niektórych olejach roślinnych i rybich. Poprawia dotlenienie skóry, chroni przed nadmierną utratą wody, przyspiesza przenikanie substancji pielęgnacyjnych przez rogową warstwę naskórka.

▪ Adaptogen / Beta-Sitosterol – związek z grupy fitosteroli, substancja o działaniu przeciwzapalnym, wpływająca korzystnie na zaburzenia lipidowe. Posiada właściwości antynowotworowe oraz normalizuje problemy hormonalne. Obficie występuje w kiełkach pszenicy, zbożach, orzechach i warzywach strączkowych.

▪ kwas salicylowy – organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych. Beta-hydroksykwas. Wykazuje silne działanie antybakteryjnie, keratoplastyczne (pobudza procesy wzrostu nabłonka skóry), keratolityczne (usuwa martwe komórki naskórka). Wywołuje efekt komedolityczny (odblokowuje pory, działa złuszczająco). Nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale jest rozpuszczalny w tłuszczach; może przenikać wgłąb porów i oczyścić je od wewnątrz.

 stabilna witamina C rozpuszczalna w tłuszczach – witamina niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Posiada właściwości rozjaśniające skórę ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne oraz efekt hamowania tyrozynazy. Działa przeciwzapalne. Służy jako niezbędny kofaktor enzymów m.in. hydroksylazy wymaganej w procesie biosyntezy kolagenu (typ I oraz III), jej produkcja oddziałuje na zmniejszenie widoczności zmarszczek.

 sól sodowa ATP (adenozynotrójfosforanu) – substancja czynna biologicznie zwiększająca wchłanialność koenzymu ATP, który przechowuje energię, aby wspierać przemiany w komórkach skóry. Poprawia mikrokrążenie w celu odnowienia i naprawy komórek skóry, przywraca jej blask i jędrność. ATP jest niezbędne dla wszystkich procesów zachodzących w organizmie, od replikacji DNA i regeneracji skóry do skurczu mięśni i syntezy kolagenu.

▪ Hydractin® – zawiera w swym składzie ekstrakty z owocu papai oraz alg morskich. Działanie tych dwóch substancji aktywnych sprzyja zachowaniu równowagi osmotycznej naskórka. Ekstrakt z alg morskich, oraz sacharydy w nim zawarte tworzy na skórze film, który w znacznym stopniu ogranicza TEWL ( transepidermalną utratę wody) a owoce papai sprzyjają regeneracji naskórka, przyspieszają usuwanie jego martwych komórek. Zawiera również ATP (adenozynotrójfosforan) – bardzo ważne źródło energii niezbędnej do funkcjonowania wszystkich komórek. Przeprowadzone badanie potwierdziły skuteczność działania substancji, już po godzinie od zastosowania zaobserwowano wzrost poziomu nawilżenia naskórka o 38%.

 kwas hialuronowy (HA) – jeden z najlepszych środków nawilżających i chroniących skórę przed przesuszeniem. Zatrzymuje objętość wody do 30-krotności swojej masy cząsteczkowej. Jest substancją biozgodną, nie wywołującą żadnej niepożądanej reakcji po zastosowaniu tj. alergii, podrażnienia, zaczerwienienia czy pieczenia. Badania kliniczne wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu hialuronowego korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta skóra ponownie pokrywa się nabłonkiem). Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. W naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia.

▪ witamina E – „witamina młodości”, jeden z najskuteczniejszych naturalnych antyoksydantów i filtrów UV. Badania kliniczne prowadzone nad witaminą E wykazały, że zmniejsza rumień wywołany promieniowaniem UV, obrzęk oraz widocznie poprawia napięcie i barierę lipidową postarzałej skóry.

▪ prowitamina B5 – po wniknięciu do skóry przekształca się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy, który jest naturalnym składnikiem występującym w ludzkiej skórze. Poprzez stymulacje podziałów komórkowych działa regenerująco i kojąco w przypadku uszkodzeń skóry, łagodzi podrażnienia wywołane przez alergeny. Wzmacnia barierę ochronną skóry, zapobiega przesuszeniu. Niedobór witaminy B5 w skórze objawia się rogowaceniem lub nadmiernym złuszczaniem naskórka oraz zaburzeniami pigmentacyjnymi.

▪ kwas alginowy – naturalnie występujący kopolimer kwasu mannurowego i guluronowego. Składnik ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Działa na skórę odmładzająco, immunostymulująco, nawilżająco i regenerująco oraz ma zdolność wiązania toksyn. Stymuluje ponadto przemianę materii, usuwa złogi tłuszczu i poprawia krążenie.

▪ olej ze słodkich migdałów – migdały zawierają średnio od 40 do 50% tłuszczu,  około 20% substancji białkowych, śluzy, witaminy: B2, A, E, D i sacharozę. W skład oleju wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak kwas olejowy (65- 68%), kwas linolowy (24- 26%) oraz  wyższe kwasy tłuszczowe: palmitynowy (6-8%), stearynowy (1-2%). Ze względu na właściwości pielęgnacyjne, olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem, zmiękcza, wygładza i  nawilża skórę. Jest lekki i łatwo się wchłania. Nie posiada właściwości drażniących. Stosowany w leczeniu egzemy oraz do skóry suchej i podrażnionej, a także w celu zapobiegania rozstępom. Dzięki zawartości witamin A i E, będących antyoksydantami wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe.

▪ masło karité – olej, który wydobywa się z nasion afrykańskiego drzewa Masłosz Parka. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, dzięki czemu sprzyja szybszemu gojeniu się ran. Jest bogatym źródłem witamin A i E, odpowiadających m. in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry i jej ochronę przed wolnymi rodnikami. Skutecznie zabezpiecza skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (mrozem, chłodem, słońcem i wiatrem), a dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia.

▪ kwas mlekowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Występuje naturalnie w ludzkim organizmie, dlatego jest nietoksyczny i całkowicie bezpieczny. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki naskórka), komedolitycznie (redukuje powstawanie zaskórników), jest naturalnym czynnikiem nawilżającym. Zwiększa skuteczność kosmetyków pielęgnacyjnych, działa antybakteryjnie i wpływa na produkcję kolagenu. Jest bezpieczny i nietoksyczny. Reguluje odnowę komórkową skóry – stymuluje produkcję ceramidów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, złuszczające i nawilżające.

▪ Olivem®450 – środek powierzchniowo-czynny na bazie oliwy z oliwek. Zawiera niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe i wysokie proporcje witaminy A,E i K. Posiada silne właściwości zmiękczające, nawilżające, spowalnia procesy starzenia skóry. Odpowiedni dla skóry suchej, zaognionej, podrażnionej i alergicznej. Biokompatybilny z ludzką skórą.

▪ mocznik – środek o właściwościach higroskopijnych (pochłaniających wilgoć), naturalny składnik tkanek skóry, obecny we wszystkich komórkach. Jego rola w warstwie rogowej naskórka (zewnętrzna warstwa skóry) polega na utrzymaniu prawidłowej równowagi wilgoci, czego wynikiem jest miękka, elastyczna skóra. Posiada silne działanie nawilżające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Niski poziom mocznika w skórze powoduje suchość, szorstkość oraz może doprowadzić do stanów chorobowych np. łuszczycy.

wyciąg z owoców papai – źródło karotenoidów, witaminy A i C oraz enzymu keratolitycznego. Posiada działanie przeciwzapalne, łagodzące, ujędrniające, rozjaśniające i oczyszczające. Usuwa martwy naskórek. Wygładza skórę, stymuluje krążenie krwi. Odmładza, matuje, wyrównuje kolor skóry.

▪ biała glinka – najbardziej łagodną ze wszystkich glinek, dlatego jest najlepsza dla skóry wrażliwej, tłustej, ale może być także stosowana w przypadku skóry suchej. Ma wysoką zawartość wapnia, cynku, krzemu i magnezu. Pomaga leczyć wypryski i stany zapalne, zapobiegając tworzeniu się nowych. Stymuluje krążenie krwi, delikatnie złuszczając martwe komórki i oczyszczając skórę.

▪ kwas migdałowy – (alfa-hydroksykwas) – organiczny związek chemiczny, który rozpuszcza komórki warstwy rogowej naskórka, zmniejsza jej grubość i normalizuje proces keratynizacji.Dzięki właściwościom mikrozłuszczającym odblokowuje i spłyca pory skóry, zapobiegając powstawaniu zaskórników i ognisk zapalnych. Normalizuje czynność gruczołów łojowych niwelując problem nadmiernego przetłuszczania się skóry. Zwiększa spoistość i grubość żywych warstw naskórka, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Zmniejsza objawy tzw. fotostarzenia się skóry – wyrównuje koloryt, poprawia jędrność i niweluje powierzchniowe zmarszczki.

▪ naturalna alantoina – w przeciwieństwie do tej tradycyjnej (wykorzystywanej w przemyśle farmaceutycznym ; będącej produktem syntetycznym) – pozyskiwana jest naturalnie podczas roślinnych procesów metabolicznych (głównie korzenia żywokostu i łupin owoców kasztanowca). Dzięki właściwościom keratolitycznym oczyszcza martwe fragmenty tkanki, zmiękcza, nawilża oraz wygładza powierzchnię skóry.

▪ wyciąg z suszonych koszyczków rumianku – charakterystycznymi związkami w składzie chemicznym rumianku są: flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i polisacharydy, kwasy organiczne, sole mineralne, śluzy. Flawonoidy posiadają działanie przeciwzapalne, udrażniające, przeciwsłoneczne oraz antyrodnikowe, chroniąc tym samym naturalny system obronny organizmu przed utlenianiem. Olejki eteryczne natomiast działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciw wrzodowo, jak również przeciwdziałają podrażnieniom słonecznym. Rumianek jest pomocny w przypadku: podrażnień, zranień, owrzodzeń oraz wyprysków skóry i błon śluzowych. Pobudza procesy odnowy naskórka.

▪ ekstrakt z kwiatów nagietka lekarskiego – jest źródłem olejku lotnego, flawonoidów, karotenoidów, alkoholi trójterpenowych, śluzu, związków żywicowych, goryczy, kwasu jabłkowego i innych. Właściwości ekstraktu: wykazuje działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie infiltracji leukocytów, stosowany jest w oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów, przyspiesza proces ziarninowania, bliznowacenia i gojenia ran, ma właściwości antypierwotniakowe, przeciwgrzybicze i antybiotyczne (zwłaszcza na bakterie ropotwórcze), działa ściągająco i oczyszcza pory, chroni przed podrażnieniami, stymuluje proces odnowy i przeciwdziała nadmiernemu złuszczaniu się naskórka, pielęgnuje skórę szorstką, popękaną i zniszczoną.

▪ Telangyn™ Peptide – tetrapeptyd zmniejszający intensywność i stopień zaczerwienienia skóry w schorzeniach z objawami rumienia spowodowanego przesadną odpowiedzią immunologiczną. Zmniejsza uwalnianie interleukin (IL-6 i IL-8) wywoływanych przez peptyd 37-aminokwasowy (LL-37).

Rona Flair® Balance Green– pigment mineralny. Działa przeciwzapalnie, chroni przed promieniami UV. Zwiększa krycie kosmetyku i jego możliwości aplikacyjne, przy jednoczesnym utrzymaniu skóry świeżej i matowej.